
Ketoosi on yksi yleisimmistä lypsylehmien aineenvaihdunnan sairauksista. Se on energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka aiheutuu ketoaineiden pitoisuuden nousemisesta veressä. Ketoaineita muodostuu, kun energiantarve ylittää pitkään käytettävissä olevan energian määrän (negatiivinen energiatase) Tämä tila on usein juuri poikineilla lypsylehmillä.
Erityisruokavalio lypsylehmille ja ensikoille poikimisen jälkeisen asetonitaudin riskin vähentämiseen
Lypsylehmän maidontuotanto on huipussaan 4 viikkoa poikimisen jälkeen, mutta syöminen vasta 7-8 viikkoa poikimisen jälkeen. Päivittäinen glukoosin tarve nousee laktaation alussa ylläpitotarpeeseen nähden 100 %.
Tirsana B12 sisältää nopeasti imeytyvää energiaa ja B12-vitamiinia, joka on välttämätöntä metioniinin ja glukoosin muodostamiseen pötsin propionaatista. Tirsanan sisältämä suuri määrä nopeasti imeytyvää energiaa (25 MJ/kg kuiva-ainetta) pitää lehmän veren sokeripitoisuuden korkealla tasolla heti poikimisen jälkeen.
Tirsana B12 on tehokas apu poikimisen jälkeisen energiavajeen ja asetonitaudin ennalta ehkäisemiseen. Sitä voidaan käyttää myös muulloin ruokahaluttomuuden hoitoon.