Ajankohtaista

Heinäpaalun käärintäkalvo

Viime vuosina säilörehupaalien käärintäkalvomarkkinoille on tullut erivärisiä käärintäkalvoja tutun valkoisen värin rinnalle. Suomen markkinoille on tullut uutuutena myös kirkas ja läpinäkyvä käärintäkalvo, joka on herättänyt ihmetystä ja kiinnostusta.

RV Eurotrading Oy maahantuo ja myy Coveris konsernin valmistamia säilörehun käärintäkalvoja. Meillä on ollut myynnissä kesästä 2020 asti Unterland Crystal- käärintäkalvo, joka on täysin läpinäkyvä säilörehun käärintäkalvo. Unterland Crystal- käärintäkalvot valmistetaan Itävallassa Coveris konsernin tehtailla. Teknisiltä ominaisuuksiltaan Unterland Crystal on puhallusmuovikalvo, joka kestää ja suojaa paaleja yhtä hyvin kuin värillisetkin käärintäkalvot. Lisäksi UV-suojan ansiosta nämä Unterland Crystal käärintäkalvolla suojatut paalit kestävät ulkona säilytyksen vähintäänkin yhden vuoden.

 

Käytettäessä Unterland Crystal käärintäkalvoa säilörehupaalien suojaamisessa, saadaan suojaamisen lisäksi myös muita hyötyjä. Läpinäkyvästä paalista säilörehun mahdolliset säilönnälliset laatuongelmat tunnistetaan heti jo paalin ulkopuolelta. Paaleja on helpompi myydä, kun laatu on nähtävissä. Paalit sopivat värittömyytensä ansiosta myös täydellisesti maisemaan. Merkittävin taloudellinen hyöty tulee siitä, että Unterland Crystal käärintäkalvon ansiosta lintujen aiheuttamia vahinkoja voidaan välttää tai vähentää. Tähän tutkimustulokseen tultiin myös Itävallan liittovaltion korkeamman opetus- ja tutkimuslaitoksen Raumberg Gumpenstainin tutkimustuloksissa.

Myös suomalaisilla lypsykarjatiloilla on positiivisia kokemuksia Unterland Crystal käärintäkalvon käyttämisestä säilörehupaalien suojaamisessa. Lintujen ja varsinkin naakkojen nokkimisjäljet ovat jääneet vähäisimmiksi käytettäessä kirkasta, väritöntä käärintämuovia. Linnut oudoksuvat näiden paalien heijastavaa ja peilaavaa pintaa, ja näin karttavat niitä.

Käy lukemassa englanninkielinen artikkeli Raumberg Gumpenstainin tutkimustuloksissa, joiden pohjalta kirjoitettu artikkeli julkaistu Landwirt lehdessä: https://www.unterland-coveris.at/2017/06/19/vogelschaeden-reduzieren-mit-unterland-crystal/?lang=en