Menestystarinoita

MäntyMaito Oy:lle Bonsilage-säilöntäaineet ovat tuttu tuoteperhe jo yli 15 vuoden ajalta. Kärsämäkeläisellä kahden lypsyrobotin tilalla säilörehun säilöntään on käytetty useita vuosia Bonsilage Pro:ta, joka muodostaa rehuun runsaasti propyleeniglykolia. Kosteammalle rehulle tilla on käytety Bonsilage Fortea, joka muodostaa rehuun runsaasti maitohappoa. Nurmi- ja kokoviljasäilörehun korjuualaa kertyy vuosittain 150 hehtaaria ja nurmisato korjataan kaksi tai kolme kertaa siiloihin, aumoihin ja paaleihin.

“Olen ottanut satunnaisesti testiin kilpailijoiden biologisia säilöntäaineita, mutta niissä on ollut usein laatuheittelyä. Bonsilage on tuttu ja turvallinen. Tuotteessa hyvä ominaisuus hinnan lisäksi on se, että purkkeja voi sekoitella keskenään. Samaan siiloon voi ajaa eri Bonsilage-purkeilla ilman laatuheittelyjä. Rehu on säilynyt loistavasti eikä ole pilaantunut, vaikka leveiden siilojen takia rintuusetenemä on hidasta. Biologinen säilöntäaine on myös koneystävällisempi kuin happo, koska se ei ruostuta koneiden metalliosia”, toteaa MäntyMaito Oy:n pääosakas Tommi Flankkila.

Nurmi- ja kokoviljasäilörehun lisäksi tilalla on tehty neljän vuoden ajan murskeviljaa lypsykarjan seosrehuruokinnan komponentiksi. Tuoresäilöttävää viljaa viljellään noin sadan hehtaarin verran ja säilöntäaineena käytössä on ollut jo neljän vuoden ajan Bonsilage CCM. Flankkila kertoo murskeviljan säilönnän onnistuneen joka kerta, vaikka viljan kosteus ei ole aina ollut optimaalinen.