Ajankohtaista

Syksy saapuu kohta ja on viljan korjuun aika. Moni kotieläintila saattaa miettiä, että mikä olisi taloudellisin rehuviljan säilöntämuoto tässä nykyisessä maailmantilanteessa. Jos tilalla ei ole viljankuivuria, tai jos sen käyttö tuntuu työläältä ja kalliilta, niin yksi taloudellinen vaihtoehto rehuviljan säilönnälle on rehuviljan murskesäilöntä. Taloudellisen säilönnän lisäksi murskevilja on myös maittavaa rehua kotieläimille.

Asiakkaamme Lautkosken Tila Oy, joka sijaitsee Varsinais-Suomessa Salon Kuusjoella, on käyttänyt murskeviljan säilönnässä jo kolmen vuoden ajan Bonsilage CCM säilöntäainetta. Lautkosken tilalla kasvatetaan sonneja ja sonnien seosrehussa oleva rehuvilja säilötään nykyään ainoastaan murskeena, vaikka tilalla on myös viljankuivuri.

Lautkosken tilalla on Murskan mylly, jolla Lautkosken tilan Teemu Nummiluikki urakoi murskeviljan säilöntää 100 kilometrin etäisyydellä Kuusjoelta. Teemulle on tullut jo kanta-asiakkaita, jotka ovat olleet tyytyväisiä hänen murskeviljan

säilöntäpalveluunsa. Teemun kertoman mukaan ” rinkiin” mahtuisi vielä muutama uusikin tila. Hänen mukaansa epäröivän asiakkaan kannattaa kokeilla ruokkia eläimiään ensin pienellä määrällä murskeviljaa ja lisätä sitten määrää, jos murskeviljan ruokinta tuntuu mielekkäältä. Jos tilalla ei ole siiloa tai muuta tilaa mihin murskeviljan voi säilöä, niin Teemun murskemyllyssä on myös mahdollisuus säilöä rehuvilja muovituubiin.

Bonsilage CCM on Schaumann Agrin kehittämä biologinen säilöntäaine, jolla säilötään kosteudeltaan 25–40 % viljaa. Bonsilage CCM on kolmen hetero- ja homofermentatiivisen maitohappobakteerikannan yhdistelmä. Nämä maitohappobakteerit laskevat viljan pH-arvon pysyvästi ja estävät rehun jälkilämpenemistä ja kuiva-ainehävikkiä. Bonsilage CCM sopii myös luonnonmukaisesti tuotetun rehuviljan säilöntään.

Lue lisää:

Bonsilage CCM- Murskeviljan säilöntään