Ajankohtaista

Nautojen sisäruokintakausi on alkanut ja mahdollisesti nautojen ruokinnassa on jo käytössä uutta tämän syksyn 2023 viljaa, joka ei välttämättä ole tänä syksynä aina hyvälaatuista. Nyt on siis syytä huolehtia nautojen terveydestä ja lisätä niiden ruokintaan riittävästi E-vitamiinina ja seleeniä.

E-vitamiinin puutos heikentää nautojen vastustuskykyä. Lehmillä utaretulehdusriski kasvaa ja poikineille lehmille jää jälkeiset, joka taas saattaa aiheuttaa kohtutulehduksia ja heikentää hedelmällisyyttä.  Varsinkin ummessa oleville lehmille suositellaan ruokintaan lisää E-vitamiinia. Näin pystytään ennaltaehkäisemään edellä mainittuja ongelmia ja sairauksia.

Jos naudoille syötetään murskeviljaa, niin silloin E-vitamiinin tarve on myös suurempi, koska murskeviljaan ei muodostu E-vitamiinia. Kuivattuun viljaan E-vitamiinia taas muodostuu riittävän pitkän varastoinnin aikana.

Seleeni toimii antioksidanttina eli hapettumisen ehkäisijänä elimistössä yhdessä E-vitamiinin kanssa. Seleenin puutos aiheuttaa lehmillä samoja oireita kuin E-vitamiinin puutos. Lisäksi seleenin puutos ilmenee heikkoina vasikoina ja ennenaikaisina poikimisina.

RV Eurotrading Oy:llä on tarjolla E-vitamiinin ja seleenin puutokseen ja puutoksen ennaltaehkäisyyn erinomainen Schaumann Agri Oy:n valmistama kivennäisrehuseos SME- spezial.

SME-spezial sisältää runsaan määrän E-vitamiinia: 10000 mg. Seleeniä siinä on yhteensä 50 mg, josta 40 mg on hyvin imeytyvää orgaanista seleeniä. Lisäksi se sisältää kalsiumia ja magnesiumia.  Tuotteen sisältämä juurikasleike takaa sen, että tuote on täyskivennäisenäkin maittava, ja se soveltuu niin seosrehuruokintaan kuin erillisruokintaankin. SME-spezial sopii myös luonnonmukaiseen tuotantoon.

SME- spezialin annosmäärät ovat pienet sen korkeiden hivenainepitoisuuksien ansiosta eli vain 30–50 grammaa eläintä kohden päivässä. Lisätietoa SME-spezialista ja muista myynnissämme olevista kivennäistuotteista saat alueesi ruokinta-asiantuntijalta tai alue-edustajalta.