Menestystarinoita

Soinin tila Pälkäneellä on ollut RV Eurotrading Oy:n kanta-asiakkaana jo vuodesta 2012. Tilan omistaa Erno Soini ja tilan päätuotantosuuntana on maidontuotanto. Tilalla työskentelee Ernon lisäksi hänen siskonsa Erika Soini, joka toimii tilalla karjanhoitajana. Tilalla on töissä myös kaksi palkattua maataloustyöntekijää.

Viime kesänä Soinin tilalle hankittiin uusi lypsyrobotti. Vanha lypsyasema purettiin pois, ja näin lypsyaseman tilalle saatiin lisätilaa eläimille. Koska Soinin tilalla oli jo olemassa hyvin toimiva pihattonavetta, niin kokonaan uutta navettarakennusta ei ollut tarvetta rakentaa.

Soinin tilan lehmien ruokinta perustuu kotoisiin rehuihin eli säilörehuun ja tilalla tuotettuun viljaan. Ruokinnansuunnittelua varten tilan kaikista säilörehueristä on otettu rehuanalyysit laajalla kivennäisanalyysillä. Myös käytössä olevat viljat on analysoitu. Suuresta määrästä säilörehua ja alhaisesta määrästä viljaa koostuvaa seosrehua täydennetään ostorehuilla, jotta seosrehusta saadaan PMR ruokintaan sopivaa seosta. Tällä hetkellä Soinin seosrehussa on kivennäisinä Schaumann Agrin valmistamat Rindavit Top Super ATG ja Detamin BP. Lisäksi poikineet lehmät saavat robotilta Schaumann Agrin valmistamaa Tirsana BSK energialiuosta ja teollista täysrehua.

Robottilypsyyn siirtymisen alussa oli vähän hankaluuksia ruokinnan kanssa, koska lehmillä oli ollut TMR ruokinta, ja lypsyrobotilla käynti ei niitä niin alkuun kiinnostanut. Mutta kun lehmät tottuivat siihen, että lypsyrobotiltakin saa rehua, niin PMR ruokinta on onnistunut hyvin. Viime kesän säilörehut saatiin korjattua Soinin tilalla kuivalla säällä ja osasta paaleja tuli sitten vähän liiankin kuivia. Jotta lehmät eivät pysty lajittelemaan syömäänsä rehuseosta, on seoksen joukkoon pitänyt lisätä vettä. Nyt vesipiste on hienosti sisällä pihatossa, joten veden lisäys tarvittaessa onnistuu talvikeleilläkin.

Soinin tilalla ollaan tyytyväisiä Schaumann Agrin tuotteisiin ja ruokintapalveluihimme. Yhteistyömme jatkuu tulevaisuudessakin kohti asetettuja tavoitteita. Nyt toivotaan vain aurinkoisia poutapäivä ja sopivasti vettä, niin meillä kaikilla on korjattuna hyvä sato ensi talven sisäruokintakautta varten.