Menestystarinoita

Leena Sipolan tilalla Utajärvellä umpilehmillä on käytössä anioniruokinta. Yhteistyö Eurotradingin ruokintapalveluiden osalta alkoi viime vuoden loppupuolella ja ruokintaa päivitettiinkin niin lypsävien kuin umpilehmien osalta. Sipola kertoo olevansa erityisen tyytyväinen ruokinta-asiantuntijamme Henri Lotvosen suunnittelemaan umpilehmien anioniruokintaan, jonka oleellisena osana käytetään Rindavital MF-anionisuolaa.

”Suuri ero on tapahtunut umpilehmissä. Umpilehmien karva kiiltää niin, että välillä ihan häikäisee. Myös ternimaidon brix-lukemat ovat nykyään vähintään 25–27 %, välillä loppuu mittaristakin lukemat! Korkeat vasta-ainepitoisuudet näkyvät elinvoimaisissa vasikoissa.”

Sipola mainitsee myös poikimaongelmien vähentyneen; jälkeiset ovat irronneet hyvin ja halvausten määrä on pudonnut, vaikka kalsiumvalmisteiden käyttöä poikimisien yhteydessä on vähennetty. Lisäksi umpilehmien kuntoluokat on onnistuttu pitämään maltillisina ja heruminen poikimisen jälkeen lähtenyt käyntiin odotetusti.

Anioniruokinta laskee maltillisesti lehmän elimistön pH:ta, joka puolestaan tehostaa kalsiumin irtoamista luustosta ja imeytymistä ruoansulatuskanavasta. Näin kalsiumaineenvaihdunta pysyy aktiivisena koko umpikauden ajan eikä maidontuotannon uudelleenkäynnistämisessä ehdi syntyä kalsiumpuutetta.

Sipolan yhden robotin tilalla tehdään päivittäin kaksi apetta; lypsäville oma, nuorkarjalle ja umpilehmille yhteinen. Kesällä Rindavital MF-anionisuola sekoitetaan appeen sekaan, kun seos tehdään vain umpilehmille nuorkarjan ollessa laitumella täyspäiväisesti. Lypsävillä ja umpilehmillä on puolestaan vapaa kulku laitumen ja navetan välillä. Talvella anionisuola jaetaan appeen päälle kaikkien umpilehmien ollessa ruokintapöydän äärellä yhtäaikaisesti. Eroa syönnissä kesän ja talven välillä ei ole havaittu, sillä hienojakoisuutensa ansiosta Rindavital MF-anionisuola ei lajitu apeseoksessa.

Rindavital MF-anionisuolan lisäksi tilalla on käytössä Tirsana-energialiuos, Detamin BP- pötsipuskuri, Rindavit Top Super ATG Plus-kivennäisrehu ja Rindavit Peruskivennäinen.