Menestystarinoita

Onnistumiset kortesalmen tilalla

HK Scanin vuoden 2018 nautatuottajana on palkittu Antti ja Helena Soranta. Antti ja Helena ovat toimineet Sorannan tilan yrittäjinä vuodesta 2015 lähtien. Sorannat kasvattavat teurashiehoja Haapavedellä, tuotantomäärä Sorannan tilalla on vuositasolla noin 550 hiehoa. Nautojen ruokintaan käytetään tuoresäilöttyä viljaa, joka korjataan noin 150 ha.n alalta, säilörehualaa käytössä noin 240 ha.

Sorannan tilalla ruokinta perustuu korkealaatuisen säilörehuun ja sen maksimaaliseen hyödyntämiseen. Tavoitteena on säilörehun hyvä sulavuus, D-arvo 700 g ja kuiva-aine 300-500 g ja hyvä säilönnällinen laatu. Rehu korjataan tarkkuussilppurilla laakasiiloihin. Säilöntäaineena tilalla on ollut käytössä Bonsilage jo 20 vuoden ajan.  Ammattitaidosta rehunteossa kertoo se, että rehujen säilönnällinen laatu on ollut joka vuosi erinomainen erilaisista korjuuolosuhteista huolimatta. Bonsilage Fortella on saatu erinomaista rehua, jonka kuiva-aine on ollut 200 g.n tasolla.

Sorannan tilalla panostetaan hiehojen ruokintaan, jonka suunnittelusta on vastannut Jarmo Uusitalo Eurotrading Oy:ltä. Kivennäisrehuna tilalla on ollut käytössä Rindavit Top Super ATG Plus, joka sisältää korkeat määrät vitamiineja, orgaanisia hivenaineita ja elävää hiivaa, joka tehostaa pötsimikrobien toimintaa ja säilörehun hyväksikäyttöä. Rindavit on ollut tilalla käytössä jo yli 10 vuoden ajan. Kesäaikaan käytössä on ollut myös Schaumasil TMR appeenparantaja, joka ehkäisee appeen lämpenemistä ja siten vähentää sen ravinnehävikkiä.

Ruokintaan ja eläinten hyvinvointiin panostamalla on päästy erinomaisiin tuloksiin. Liharotuisten hiehojen päiväkasvu on tilalla erinomaisella tasolla, yli 550 grammaa päivässä, ja keskiteuraspaino yli 290 kg. Ruholuokka on ollut vuoden aikana kaksi asteikkoa keskimääräistä paremmalla luokitustasolla.